Od sebaupálenia Jana Palacha uplynulo dnes 44 rokov

16.01.2013 Celý región

Praha 16. januára (TASR) - Štyridsaťštyri rokov uplynulo dnes od zúfalého činu študenta Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe Jana Palacha, ktorý sa 16. januára 1969 v hornej časti Václavského námestia polial horľavinou a podpálil na protest voči okupácii niekdajšieho Československa armádami piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy. O tri dni neskôr na následky ťažkých popálenín zomrel.

V Českej republike si dnes Palachovu pamiatku pripomínajú celým radom podujatí rôzneho charakteru.

Tzv. Palachov týždeň sa začal už protestmi proti silnejúcemu postaveniu českých komunistov a vyvrcholí na sklonku týždňa masovou demonštráciou v českej metropole.

Vláda ČR podporila pred týždňom poslanecký návrh, aby sa aj 16. januárový deň stal významným dňom krajiny ako Deň pamiatky Jana Palacha. V návrhu sa pripomenulo, že práve Palachov pohreb sa stal jednou z posledných veľkých akcií, na ktorej občania bývalého Československa deklarovali nesúhlas s postupujúcou normalizáciou.

Na webovej adrese www.janpalach.cz sú od dneška v rámci multimediálneho projektu k dispozícii desiatky Palachových fotografií, audiozáznamy reakcií na jeho čin, ale aj príbehy jeho nasledovníkov. Jeden z autorov projektu historik Petr Blažek pre Lidové noviny uviedol, že Palachov príbeh predstavujú tak, že sa nekončí smrťou, ale pokračuje ďalej v odkaze. Na internete nechýba napríklad ani záznam prejavu, s ktorým štyri dni po Palachovej smrti vystúpil pred študentmi neskorší nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, básnik Jaroslav Seifert.

Univerzita Karlova pripravila v dňoch 16.-20. januára 2013 pestrý program, vrátane diskusií, happeningu, či uvedenia trojdielneho hraného filmu Hoříci keř o Janovi Palachovi režisérky Agnieszky Holland za jej účasti. Na prezentáciu konečnej podoby spomínaného webového portálu nadviaže v skorých večerných hodinách pietny akt pri pamätnej tabuli na budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej.
 
 
 
 
 
 

Vyberte región